Professionele belegger

De informatie en documenten op deze website zijn enkel bedoeld voor professionele beleggers. Met professionele beleggers (en hun intermediairs of consultants) worden die partijen bedoeld die voldoen aan de definitie van professionele belegger, institutionele belegger en/of gekwalificeerde belegger zoals opgenomen in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.
Door deze disclaimer te accepteren gaat u akkoord met de inhoud van deze disclaimer en verklaart u een professionele belegger, een gekwalificeerde belegger, dan wel een institutionele belegger te zijn zoals gedefinieerd in de Wet op het financieel toezicht.   
Deze disclaimer geldt als aanvulling op de Algemene disclaimer Achmea Investment Management B.V. (https://www.achmeainvestmentmanagement.nl/disclaimer). Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

Aandacht voor ESG-vraagstukken blijft groeien

Een terugblik op het eerste half jaar van 2022

AIM banner MVB special

 

Van krachtenbundeling door institutionele beleggers, tot de aandeelhoudersvergaderingen waar namens onze beleggingsfondsen is gestemd en onze overwegingen ten aanzien van de actuele discussie over het gebruik van ESG-data. In onze MVB-special praten we u bij over belangrijke MVB-ontwikkelingen in het eerste half van jaar van 2022 en geven we u een indruk van enkele highlights uit ons MVB halfjaarsverslag dat onlangs verscheen.

Het is de overtuiging van Achmea Investment Management (IM) dat institutionele beleggers meer kunnen bereiken als zij kapitaal, kennis en krachten bundelen. In het eerste halfjaar van 2022 zochten wij daarom de samenwerking op thema’s als klimaatverandering, behoud van biodiversiteit en een eerlijke verspreiding van coronavaccins.

 

Vogels van gelijke veren vliegen graag samen is het idee achter collectief engagement van investeerders. Vanwege de grote hoeveelheid gezamenlijk beheerd vermogen die doorgaans bij collectieve engagementprocessen betrokken is, staan beleggers vaak op het standpunt dat gezamenlijk optrekken meer kansen biedt voor het opbouwen van relaties en tractie geeft aan ESG-kwesties binnen bedrijven. Voor een onderneming geldt dat als meerdere beleggers over hetzelfde onderwerp willen praten, zoals bijvoorbeeld in het geval van een ESG-controverse, collectief engagement tijd en kosten kan besparen.

 

Enkele highlights uit het eerste half jaar zijn onze deelnames aan de Carbon Disclosure Project Science Bases Targets Campaign, Finance for Biodiversity Pledge, Dialoog verduurzaming aquacultuur, Platform Living Wage Financials, Toegang tot Goede en Voldoende Voeding en diverse investor statements waarin we bedrijven opriepen tot verandering.

 

Voor onze aandelenbeleggingsfondsen stemden wij in de eerste helft van dit jaar op 2.464 aandeelhoudersvergaderingen op 32.019 agendapunten. Ook in deze periode zagen we wederom een stijging van het aantal aandeelhoudersvoorstellen op zowel de E en S, als de G. Daarnaast steeg over het algemeen ook de steun voor deze voorstellen. De meeste aandeelhoudersvoorstellen werden ingediend bij banken, olie- en gasondernemingen en retailondernemingen.

 

Met de toenemende aandacht voor MVB en de rol die financiële markten kunnen spelen in het verduurzamen van de economie, neemt de interesse voor de verschillende MVB-instrumenten toe. In die context gaat er ook steeds meer journalistieke en academische aandacht uit naar het gebruik van ESG-data. Een kritische houding ten opzichte van de kwaliteit van en het gebruik van ESG-data helpt het werkveld verder. Tegelijkertijd blijft het belangrijk hierbij enige nuance toe te passen. Zo lagen ESG-ratings onder vuur, maar hoe terecht is dit? Annette van der Krogt en Arthur van der Kruijf delen hun kijk op dit actuele onderwerp in het laatste artikel van deze special.

 

Lees meer in de MVB-special november 2022 (pdf).

 

Of lees meer in ons volledige MVB haljaarverslag (pdf).