Professionele belegger

De informatie en documenten op deze website zijn enkel bedoeld voor professionele beleggers. Met professionele beleggers (en hun intermediairs of consultants) worden die partijen bedoeld die voldoen aan de definitie van professionele belegger, institutionele belegger en/of gekwalificeerde belegger zoals opgenomen in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.
Door deze disclaimer te accepteren gaat u akkoord met de inhoud van deze disclaimer en verklaart u een professionele belegger, een gekwalificeerde belegger, dan wel een institutionele belegger te zijn zoals gedefinieerd in de Wet op het financieel toezicht.   
Deze disclaimer geldt als aanvulling op de Algemene disclaimer Achmea Investment Management B.V. (https://www.achmeainvestmentmanagement.nl/disclaimer). Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

Wees alert op marktrisico’s tot het moment van invaren

Aandelen- en/of renteschokken

calculator

 

Wanneer pensioenfondsen invaren in één van de twee nieuwe premieregelingen, dan bewegen ze van een collectief beleggingsbeleid naar een leeftijdsafhankelijk beleggingsbeleid, ook wel life cycle beleggen genoemd. De algemene verwachting is dat hierdoor jongeren risicovoller gaan beleggen en ouderen minder risicovol ten opzichte van het huidige beleggingsbeleid. Echter, tot het moment van invaren hanteren pensioenfondsen één collectief beleggingsbeleid en zijn de kortingen en indexaties voor alle deelnemersgroepen gelijk. Hoewel het risico van de huidige portefeuille aansluit bij het risicoprofiel van het collectief, sluit de huidige portefeuille zeer waarschijnlijk niet aan op de risicovoorkeuren van de individuele deelnemers.

 

Een belangrijke vraag die pensioenfondsen zich moeten stellen, is welk risicoprofiel zij tot de invaardatum willen hanteren. Daarbij is van belang te begrijpen hoe verschillende marktschokken (aandelen- en/of renteschokken) doorwerken in het pensioenkapitaal en het verwachte pensioen van de individuele deelnemer. In deze notitie laten wij zien wat de impact is van plotselinge marktschokken vlak voor de invaardatum op de verschillende leeftijdsgroepen. Ook geven wij enkele handvatten die kunnen helpen om een belangenafweging te maken voor de verschillende leeftijdsgroepen.

 

Lees hier meer over de marktrisico’s tot het moment van invaren (pdf).