Professionele belegger

De informatie en documenten op deze website zijn enkel bedoeld voor professionele beleggers. Met professionele beleggers (en hun intermediairs of consultants) worden die partijen bedoeld die voldoen aan de definitie van professionele belegger, institutionele belegger en/of gekwalificeerde belegger zoals opgenomen in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.
Door deze disclaimer te accepteren gaat u akkoord met de inhoud van deze disclaimer en verklaart u een professionele belegger, een gekwalificeerde belegger, dan wel een institutionele belegger te zijn zoals gedefinieerd in de Wet op het financieel toezicht.   
Deze disclaimer geldt als aanvulling op de Algemene disclaimer Achmea Investment Management B.V. (https://www.achmeainvestmentmanagement.nl/disclaimer). Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

Groei in supply Euro Investment Grade

Vooral non-financials geven meer schuld uit

groei in supply euro investment grade

 

Eén van de belangrijkste dynamieken in de credit markt is de uitgifte, supply, van nieuwe obligaties. In de credit markt is er sprake van een beperkte liquiditeit, en met een nieuwe uitgifte kunnen beleggers zonder kosten een substantiële positie in een bedrijf opbouwen of aflopende obligaties vervangen. Daarnaast komen nieuwe uitgiftes vaak (maar niet altijd!) met een premie ten opzichte van de secundaire markt. Veel actieve beleggers maken daarvan gebruik en verruilen duurder geworden obligaties in hun portefeuille voor goedkopere nieuwe uitgiftes. Waarbij het uiteraard de kunst is om de juiste te nieuwe uitgiftes te selecteren.

 

Samenvatting

•  Actieve creditbeleggers spelen in op premies die er te behalen zijn bij de uitgiftes van nieuwe obligaties. Er is daarbij sprake van een sterk seizoenspatroon waarbij vakanties en bekendmaking van bedrijfscijfers een rol spelen.

•  De totale hoeveelheid supply heeft effect hebben op de credit markt als geheel: is het aanbod van nieuwe obligaties een stuk groter dan de vraag dan kunnen spreads uitlopen.

•  Halverwege oktober 2023 waren er voor non-financials al meer nieuwe uitgiftes naar de markt gekomen dan in heel 2022. Afgezien van het uitzonderlijke 2020 zijn we op weg naar een recordjaar voor non-financials, ondanks de gestegen rente.

•  De versobering van het TLTRO-programma eind vorig jaar leidde ertoe dat banken hun goedkope leningen van de ECB versneld gingen terugbetalen. Hiervoor kwam in veel gevallen de uitgifte van covered bonds in de plaats.

 

Lees meer in de Achmea IM Kwartaalupdate Credits (pdf)