Professionele belegger

De informatie en documenten op deze website zijn enkel bedoeld voor professionele beleggers. Met professionele beleggers (en hun intermediairs of consultants) worden die partijen bedoeld die voldoen aan de definitie van professionele belegger, institutionele belegger en/of gekwalificeerde belegger zoals opgenomen in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.
Door deze disclaimer te accepteren gaat u akkoord met de inhoud van deze disclaimer en verklaart u een professionele belegger, een gekwalificeerde belegger, dan wel een institutionele belegger te zijn zoals gedefinieerd in de Wet op het financieel toezicht.   
Deze disclaimer geldt als aanvulling op de Algemene disclaimer Achmea Investment Management B.V. (https://www.achmeainvestmentmanagement.nl/disclaimer). Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

Investeren in Nederlandse hypotheken

Zeist, 28 september 2023

Investeren in Nederlandse hypotheken

In de tweede helft van vorig jaar vond een forse daling plaats in het aantal hypotheekaanvragen. In de eerste maanden van 2023 zette deze daling voort. Overigens valt deze daling in historisch perspectief best mee.

 

De daling in huizenprijzen, in combinatie met de gestegen lonen als gevolg van de inflatiecompensatie, heeft de betaalbaarheid echter weer verbeterd, waardoor met name starters in de kaart werden gespeeld. De komende maanden zullen moeten aantonen of dit herstel zich door kan zetten.

 

Hypotheken vormen een aantrekkelijke beleggingscategorie, dankzij de spreads die behaald kunnen worden. De markt voor woninghypotheken kent veel variatie in type hypotheken gebaseerd op loan to value (LTV), rentevaste perioden en NHG. Op basis hiervan wordt de rente en uiteindelijk ook de risico-/rendementsverhouding voor een belegger bepaald.

 

Meer informatie over de marktontwikkelingen en en hoe daarop in te spelen leest u in de Kwartaalupdate Hypotheken (pdf).