Professionele belegger

De informatie en documenten op deze website zijn enkel bedoeld voor professionele beleggers. Met professionele beleggers (en hun intermediairs of consultants) worden die partijen bedoeld die voldoen aan de definitie van professionele belegger, institutionele belegger en/of gekwalificeerde belegger zoals opgenomen in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.
Door deze disclaimer te accepteren gaat u akkoord met de inhoud van deze disclaimer en verklaart u een professionele belegger, een gekwalificeerde belegger, dan wel een institutionele belegger te zijn zoals gedefinieerd in de Wet op het financieel toezicht.   
Deze disclaimer geldt als aanvulling op de Algemene disclaimer Achmea Investment Management B.V. (https://www.achmeainvestmentmanagement.nl/disclaimer). Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

Kans op nieuwe Euroschuldencrisis?

Kwartaalupdate LDI/Staatsobligaties Q3 2023

Kans op nieuwe euroschuldencrisis

 

De afgelopen twee jaar zijn de schuld quotes van de landen in de Eurozone gedaald als gevolg van de sterke economische groei na corona en vooral door de hoge inflatie. Dit ondanks de enorme steunmaatregelen die de overheden hebben doorgevoerd en deels nog steeds doorvoeren. Kortom de schulden stegen wel, maar de nominale groei steeg nog sneller.

 

Inmiddels is de economie in 2023 flink afgezwakt en ligt de groei nu rond de 0%. Inflatie is de afgelopen maanden gedaald en zal vooral in het 4e kwartaal een verdere daling laten zien. Ondertussen kampen de meeste landen nog steeds met een overheidstekort wat ruim boven de 3% en is de rente inmiddels flink opgelopen. Schuld quotes kunnen de komende jaren daarom juist weer gaan stijgen. Is er kans op een nieuwe schuldencrisis in Europa?

 

Lees meer over de kans op een nieuwe Euroschuldencrisis.