Professionele belegger

De informatie en documenten op deze website zijn enkel bedoeld voor professionele beleggers. Met professionele beleggers (en hun intermediairs of consultants) worden die partijen bedoeld die voldoen aan de definitie van professionele belegger, institutionele belegger en/of gekwalificeerde belegger zoals opgenomen in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.
Door deze disclaimer te accepteren gaat u akkoord met de inhoud van deze disclaimer en verklaart u een professionele belegger, een gekwalificeerde belegger, dan wel een institutionele belegger te zijn zoals gedefinieerd in de Wet op het financieel toezicht.   
Deze disclaimer geldt als aanvulling op de Algemene disclaimer Achmea Investment Management B.V. (https://www.achmeainvestmentmanagement.nl/disclaimer). Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

Financiële instellingen pleiten voor snellere uitvoering verdrag tabaksontmoediging

Zeist, 22 september 2023

stop smoking

57 toonaangevende financiële instellingen die samen meer dan USD 2,9 biljoen vermogen onder beheer hebben in tien landen, hebben een verklaring uitgegeven. Daarin roepen ze VN-lidstaten op tot snellere uitvoering van het Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging van de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization Framework Convention on Tobacco Control – WHO FCTC). Deze financiële instellingen, waaronder banken, pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders, zetten zich in voor bewustwording van de talrijke voordelen van tabaksontmoediging. Het gaat daarbij niet alleen om gezondheids- en milieuaspecten van tabaksgebruik, maar ook om de aanzienlijke negatieve gevolgen voor de economie. Onder andere Achmea, BNP Paribas AM, Australian Super, Länsförsäkringar, NN Group en Cardano ondertekenden de verklaring.

 

De verklaring is officieel gepresenteerd tijdens een side event op het VN-hoofdkantoor in New York, tijdens de Algemene Vergadering van de VN van 2023. De verklaring werd officieel overhandigd aan Dr. Li van het secretariaat van het WHO FCTC door Annette van der Krogt, Hoofd Verantwoord Beleggen bij Achmea Investment Management. De 57 financiële instellingen werken nauw samen met Tobacco Free Portfolios, een ngo die zich wereldwijd inzet voor tabaksvrije financiering.

 

Annette VN stop smoking

Annette van der Krogt, Hoofd Verantwoord Beleggen Achmea IM, bij de Verenigde Naties om de verklaring mede namens Tobacco Free Portfolios te overhandigen aan Dr. Li van de World Health Organisation

 

Het WHO FCTC is een belangrijk internationaal gezondheidsverdrag dat in 2003 werd aangenomen door de Wereldgezondheidsorganisatie en in 2005 in werking trad. Het verdrag is geratificeerd door 182 landen, wat het een van de meest onderschreven verdragen uit de geschiedenis van de Verenigde Naties maakt. De timing van de verklaring is geen toeval. In november vindt in Panama de 10e Conferentie van de Partijen (CoP) van het WHO FCTC plaats, een wereldwijde conferentie over tabaksontmoediging. In Panama zullen lidstaten die het WHO FCTC hebben ondertekend de geboekte vooruitgang bespreken en vervolgstappen vaststellen. Het WHO FCTC en de aanvullende MPOWER-maatregelen bieden een veelomvattende aanpak voor tabaksontmoediging. De zes pijlers van MPOWER zijn toezicht op tabaksgebruik, mensen beschermen tegen tabaksrook, hulp bieden bij het stoppen met roken, waarschuwen over de gevaren van tabak, naleven van het verbod op tabaksreclame, -promotie en -sponsoring, en verhogen van tabaksaccijnzen.

 

Waarom komen financiële instellingen met deze verklaring?
Financiële instellingen over de hele wereld onderkennen het belang van het WHO-Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging en de MPOWER-maatregelen. De redenen zijn:

 

1. Gevolgen voor de volksgezondheid:
Tabaksgebruik is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van sterfgevallen die voorkomen hadden kunnen worden. Het WHO FCTC en de MPOWER-maatregelen blijven essentieel in het terugdringen van tabaksgerelateerde ziekten en het redden van levens. Dat komt uiteindelijk ook de samenleving en economie ten goede.

 

2. Economische productiviteit:
Tabaksverslaving is niet alleen schadelijk voor de gezondheid van individuele personen, maar leidt ook tot een lagere arbeidsproductiviteit vanwege ziekte en vroegtijdig overlijden. Financiële instellingen zijn zich ervan bewust dat maatregelen voor tabaksontmoediging het welzijn van medewerkers kunnen verhogen en kunnen bijdragen aan een productiever personeelsbestand.

 

3. Milieu- en klimaatoverwegingen:
De teelt en productie van tabak hebben ernstige gevolgen voor het milieu, zoals ontbossing, gevaarlijk afval en plasticvervuiling. Door tabaksontmoediging te stimuleren, brengen financiële instellingen hun doelen in lijn met bredere inspanningen om het milieu en klimaat te beschermen, zoals energieneutrale doelstellingen.

 

4. Terugdringen van zorgkosten:
De enorme kosten die verbonden zijn aan de behandeling van tabaksgerelateerde ziekten belasten het zorgstelsel en betekenen dat er minder middelen beschikbaar zijn voor andere belangrijke zorgbehoeften. Financiële instellingen zijn ervan overtuigd dat door ontmoediging van tabaksgebruik geld kan vrijkomen voor effectieve en duurzame investeringen in de gezondheidszorg.

 

5. Maatschappelijke verantwoordelijkheid: Financiële instellingen kijken steeds kritischer naar de maatschappelijke impact van de ondernemingen waarin ze investeren, om te voldoen aan de verwachtingen van klanten en ESG-normen. Uit het steunen van maatregelen voor tabaksontmoediging spreekt een streven naar verantwoord en duurzaam beleggen.

 

6. Wereldwijde gezondheidsgelijkheid:
Het WHO FCTC bevordert gelijke toegang tot maatregelen voor tabaksontmoediging, om verschillen in tabaksgerelateerde gezondheidsresultaten aan te pakken en te waarborgen dat alle bevolkingen profiteren van de voordelen van tabaksontmoediging.

 

De 57 financiële instellingen achter deze verklaring inzake tabaksontmoediging zijn vastbesloten een betekenisvolle bijdrage te leveren aan een tabaksvrije toekomst. Ze zijn zich ervan bewust dat dit streven aansluit bij andere doelen op het gebied van volksgezondheid, milieu en investeringen.

 

Rogier Krens, CIO, Achmea Investment Management: “Tabaksontmoediging heeft niet alleen een gezondheidsgrond; het heeft ook een financiële grondslag. De kosten van tabaksgerelateerde gezondheidszorg en productiviteitsverlies zijn onthutsend. Door deze investeerdersverklaring te ondersteunen, spreekt Achmea IM zich uit: wij geloven dat tabaksontmoediging bijdraagt aan bescherming van de gezondheid van mensen, verhoging van de economische productiviteit en een energieneutrale wereld. Samen met andere financiële instellingen spreken we ons uit voor een tabaksvrije wereld waar alle mensen en economieën wereldwijd van profiteren. We roepen leden van het WHO FCTC op om de uitvoering van dit baanbrekende verdrag te versnellen.”

 

Lees hier de verklaring van de 57 financiële instellingen tegen tabak.