Professionele belegger

De informatie en documenten op deze website zijn enkel bedoeld voor professionele beleggers. Met professionele beleggers (en hun intermediairs of consultants) worden die partijen bedoeld die voldoen aan de definitie van professionele belegger, institutionele belegger en/of gekwalificeerde belegger zoals opgenomen in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.
Door deze disclaimer te accepteren gaat u akkoord met de inhoud van deze disclaimer en verklaart u een professionele belegger, een gekwalificeerde belegger, dan wel een institutionele belegger te zijn zoals gedefinieerd in de Wet op het financieel toezicht.   
Deze disclaimer geldt als aanvulling op de Algemene disclaimer Achmea Investment Management B.V. (https://www.achmeainvestmentmanagement.nl/disclaimer). Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

Een concreet plan voor de aanpak van waterproblematiek

MVB-update

Water is de basis voor leven op aarde en een belangrijke grondstof voor vele productieprocessen. Toch is de beschikbaarheid van water niet meer vanzelfsprekend met alle gevolgen van dien. Daarom is Water één van de Maatschappelijk Verantwoord Beleggen ambitiethema’s van Achmea Investment Management. In onze nieuwste MVB-update leest u er alles over.

 

AIM afbeelding waterproblematiek

 

De waterproblematiek raakt ons allemaal en wordt onder meer veroorzaakt door een stijging van de temperatuur, een verandering in neerslagpatronen als gevolgen van het veranderende klimaat, maar ook de toenemende vraag naar water. Wereldwijd worden jaarlijks 55 miljoen mensen getroffen door droogte1. Ook een overvloed aan water kan voor problemen zorgen in de vorm van overstromingen. Daarnaast is onvoldoende toegang tot schoon een belangrijke oorzaak voor sterftegevallen en ziekten in lage- en middeninkomenslanden. Water is dan ook door het World Economic Forum aangewezen als een belangrijk risico en een steeds prominentere bron van conflicten.

 

Een vijftal inzichten zorgt ervoor dat het thema Water anders is dan andere ESG-vraagstukken:

1.Water is fundamenteel voor meerdere ESG-thema’s. Denk hierbij aan Klimaatverandering, Mensenrechten, Biodiversiteit en Economische Ontwikkeling.

 

2. Waterimpact manifesteert zich lokaal en dat is anders dan bijvoorbeeld bij CO2-emissies, die niet plaatsgebonden zijn. Zo zal een hoog waterverbruik niet in ieder stroomgebied tot problemen leiden, maar kan het in sommige gebieden leiden tot maatschappelijke ontwrichting.

 

3. Veel van de waterimpact van bedrijven en hun productieprocessen is niet zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan de productie van een spijkerbroek, hiervoor wordt 8.000 liter water verbruikt.

 

4. Belangrijk voor een effectieve aanpak van de waterproblematiek is dat water een “sweet spot” heeft. In tegenstelling tot CO2-emissies, waar minder per definitie beter is, werkt dit voor water anders. Zowel te veel als te weinig water kan problematisch zijn. Hetzelfde geldt voor de kwaliteit van water, ook hier is er sprake van een zogenoemde “sweet spot”.

 

5. Samenwerking is cruciaal voor de aanpak. Water kan immers meerdere keren worden gebruikt, als het gebruik slim op elkaar wordt afgestemd.

 

In onze aanpak van het thema Water richten we ons op 4 concrete doelstellingen: inzicht in onze eigen waterimpact, de positie van Water in active ownership versterken, een leidende rol nemen in samenwerkingsverbanden en een uitbreiding van onze impactbeleggingen.

 

Lees meer in de MVB update Water (pdf)