Professionele belegger

De informatie en documenten op deze website zijn enkel bedoeld voor professionele beleggers. Met professionele beleggers (en hun intermediairs of consultants) worden die partijen bedoeld die voldoen aan de definitie van professionele belegger, institutionele belegger en/of gekwalificeerde belegger zoals opgenomen in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.
Door deze disclaimer te accepteren gaat u akkoord met de inhoud van deze disclaimer en verklaart u een professionele belegger, een gekwalificeerde belegger, dan wel een institutionele belegger te zijn zoals gedefinieerd in de Wet op het financieel toezicht.   
Deze disclaimer geldt als aanvulling op de Algemene disclaimer Achmea Investment Management B.V. (https://www.achmeainvestmentmanagement.nl/disclaimer). Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

Minister Koolmees en John Bercow schitteren op Jaarevent Achmea Investment Management

Nederland staat op de drempel van de langverwachte vernieuwing van het pensioenstelsel.

Maar hoe hoog is die drempel? Zijn er nog obstakels? En waar staan we nu? Dat is het centrale thema tijdens het 5e Jaarevent van Achmea IM op 27 januari. Minister Wouter Koolmees praat de talrijke aanwezigen bij over de uitwerking van het pensioenakkoord: een intensief en veelomvattend traject dat voor de zomer z’n beslag moet krijgen. Niemand minder dan John Bercow, voormalig voorzitter van het Britse Lagerhuis, is de andere gastspreker. De zaal hangt aan zijn lippen tijdens zijn keynote over de Brexit.

 

Jacob de Wit

Jacob de Wit, directievoorzitter van Achmea IM, opent de lustrumeditie van het Jaarevent. Hij is trots op het succesvolle jaar 2019 en op de hoge klantwaardering. De Wit bedankt de vele aanwezige klanten voor die waardering. Ook roept hij op tot voortzetting van de mooie samenwerking in 2020. Het is nu al een bijzonder jaar omdat het nieuwe pensioenstelsel vorm krijgt; als Achmea Investment Management willen wij samenwerken met de fondsen aan de voor hen meest passende invulling van het nieuwe pensioenakkoord. Een mooi bruggetje naar minister Wouter Koolmees.

8 interessante break-out sessies

Wouter Koolmees


Uitwerking pensioenakkoord
Sinds juni 2019 ligt er een pensioenakkoord. Minister Koolmees tempert de verwachtingen met “Ik heb geen nieuws”, vooral richting de aanwezige pers. Wél geeft hij tijdens zijn betoog een boeiende inkijk in het proces rond het pensioenakkoord. “We werken nu de belangrijke keuzes uit. Dat gaat vaak over techniek. Bijvoorbeeld rond de doorsneesystematiek, de soorten contracten, het ‘invaren’ van oude rechten, duurzame inzetbaarheid en de koppeling aan de AOW. Die uitwerking bieden we de Tweede Kamer voor de zomer aan.”

 

“Einde aan het chagrijn rond pensioen”
Maar dat betekent nog niet dat de klus in de zomer geklaard is. Het duurt daarna nog een flink aantal jaren voor alles is vertaald in wetgeving en is geïmplementeerd. Koolmees: “Die tijd is ook nodig, want het is complex. Als we dat goed doen, verwacht ik een einde aan het chagrijn rond pensioenen. Want dan is er een simpel en transparant stelsel. Het is dan gelijk oversteken: bij een plus krijg je sneller meer uitgekeerd en bij een min word je sneller gekort. Je weet waar je aan toe bent. En snapt ook dat er altijd een beleggingsrisico is.” In dat verband wijst Koolmees ook op de belangrijke rol van pensioenfondsen: “Je moet dat helder communiceren. Laten zien wat er gebeurt wanneer het meevalt én wanneer het tegenvalt. Gewoon eerlijk zijn over de onzekerheid in een pensioencontract.”

 

John Bercow


Bercow bevlogen en persoonlijk over Brexit
Jarenlang zat hij als voorzitter eerste rang in het Britse parlement. Als geen ander heeft John Bercow dus de Brexit-discussie meegemaakt. En dat is te merken in het bomvolle Achmea Congrescentrum. In een bevlogen en persoonlijk betoog laat hij als Brexit-tegenstander zijn licht schijnen op het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. In gepeperde taal die niets aan duidelijkheid te wensen overlaat, geeft hij zijn visie. Van hoe het in 2015 onder Prime Minister David Cameron begon, tot het eind van de 1e Brexit-fase op 31 januari. Inderdaad, “in four days…”

 

Samenwerking en eenheid
Hij had het graag anders gezien. “Liever een niet-perfecte maar wel progressieve EU dan alleen verder als UK.” Fijntjes wijst hij erop dat Groot-Brittannië alleen niet sterk staat. Je bent minder groot en minder krachtig op veel terreinen. Nu de eerste fase van de Brexit is afgerond, begint de fase van afspraken maken. Ondanks de voorgeschiedenis hoopt Bercow dat er toch iets van samenwerking en eenheid ontstaat. “Want dat is nu hard nodig. Bijvoorbeeld bij het vaststellen van de regels rond goederen- en dienstenverkeer, klimaat en fraude- en drugsbestrijding.”

 

Breakout


Break-out sessies over actuele thema’s
Het Jaarevent van Achmea IM is uitgegroeid tot een drukbezocht en gewaardeerd kennis- en netwerkevenement. Niet alleen dankzij opvallende gastsprekers. De aanwezigen uit de pensioen- en beleggingswereld kunnen hun hart ook ophalen tijdens break-out sessies. Tijdens deze lustrumeditie zijn dat deze thema’s: