Professionele belegger

De informatie en documenten op deze website zijn enkel bedoeld voor professionele beleggers. Met professionele beleggers (en hun intermediairs of consultants) worden die partijen bedoeld die voldoen aan de definitie van professionele belegger, institutionele belegger en/of gekwalificeerde belegger zoals opgenomen in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.
Door deze disclaimer te accepteren gaat u akkoord met de inhoud van deze disclaimer en verklaart u een professionele belegger, een gekwalificeerde belegger, dan wel een institutionele belegger te zijn zoals gedefinieerd in de Wet op het financieel toezicht.   
Deze disclaimer geldt als aanvulling op de Algemene disclaimer Achmea Investment Management B.V. (https://www.achmeainvestmentmanagement.nl/disclaimer). Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

Achmea IM in top-3 duurzaam stembeleid Europese Vermogensbeheerders

Achmea Investment Management

Een recente studie van ShareAction, een ngo uit het Verenigd Koninkrijk, heeft aangetoond dat Achmea Investment Management in de top-3 staat van Europese vermogensbeheerders op het gebied van stemmen op klimaat- en sociaalgerelateerde aandeelhoudersresoluties.

 

Van de 65 onderzochte Europese vermogensbeheerders staat Achmea IM in de top-3 van Europese vermogensbeheerders die duurzame aandeelhoudersvoorstellen in 2021 hebben ondersteund rond ESG-gerelateerde onderwerpen als milieu, klimaat, biodiversiteit en mensenrechten, en op nummer 1 van de onderzochte Nederlandse vermogensbeheerders.

 

“Als betrokken aandeelhouder is het voor ons heel belangrijk om door middel van stemmen op aandeelhoudersvergaderingen onze invloed aan te wenden om duurzame veranderingen aan te brengen in het gedrag van ondernemingen waarin wij beleggen”, aldus Annette van der Krogt, Hoofd Maatschappelijk Verantwoord Beleggen.

“De afgelopen jaren hebben wij hier steeds meer gebruik van gemaakt en ons daarbij gefocust op klimaatbeleid, beloningsbeleid en diversiteit. We maken daarbij nadrukkelijk onze eigen afwegingen, en volgen dus lang niet altijd de voorstellen zoals het bestuur die doet. Dat we nu in de top 3 terecht zijn gekomen, is een bevestiging van de goede keuzes die we hier in hebben gemaakt. En hopelijk voor andere asset owners en asset managers een aansporing om ook meer hun invloed aan te wenden ten gunste van veranderingen in de reële economie en in de samenleving”.

 

Opvallende onderdelen in het rapport zijn onder andere:

1.  Slechts 6 vermogensbeheerders, waaronder Achmea Investment Management, dienden aandeelhoudersresoluties in bij één van de door ShareAction beoordeelde ondernemingen.

2.  18 ESG-gerelateerde aandeelhoudersresoluties zouden zijn aangenomen als drie van de grootste vermogensbeheerders ter wereld ‘voor’ hadden gestemd.

3.  15% van de sociale aandeelhoudersresoluties ontving een meerderheid vergeleken met 32% bij klimaatgerelateerde aandeelhoudersresoluties.

 

Active ownership, oftewel betrokken aandeelhouderschap, bestaat uit engagement en stemmen. Ons beleid is er enerzijds op gericht om door middel van dialoog ondernemingen tot duurzame veranderingen te bewegen. Anderzijds willen we met de uitvoering van ons stembeleid relevante duurzame onderwerpen agenderen, en bijsturen op bestaand beleid waar nodig. Belangrijk hierbij is onze escalatiestrategie waarbij we de koppeling maken tussen engagement en stemmen.

 

Voor meer informatie:

•  Achmea IM MVB-beleid

•  Achmea IM stembeleid

•  ShareAction Rapport 2021