Professionele belegger

De informatie en documenten op deze website zijn enkel bedoeld voor professionele beleggers. Met professionele beleggers (en hun intermediairs of consultants) worden die partijen bedoeld die voldoen aan de definitie van professionele belegger, institutionele belegger en/of gekwalificeerde belegger zoals opgenomen in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.
Door deze disclaimer te accepteren gaat u akkoord met de inhoud van deze disclaimer en verklaart u een professionele belegger, een gekwalificeerde belegger, dan wel een institutionele belegger te zijn zoals gedefinieerd in de Wet op het financieel toezicht.   
Deze disclaimer geldt als aanvulling op de Algemene disclaimer Achmea Investment Management B.V. (https://www.achmeainvestmentmanagement.nl/disclaimer). Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

Ongewenste effecten UFR methodiek

Onrust op de markten werkt door in rekenrente

calculator

 

Er is momenteel veel onrust op de financiële markten, met name gedreven door hoge inflatiecijfers en monetaire verkrapping, een oorlog op het Europese continent en een dreigende recessie. Hierdoor laten de markrentes de grootste toename sinds jaren zien.

 

De stijging van de marktrente werkt deels door in de rekenrente, de rente waarmee pensioenfondsen de dekkingsgraad bepalen. Hierdoor is de unieke situatie ontstaan dat de marktrente op dit moment nagenoeg gelijk is aan de rekenrente. Dit kan een evenwichtige transitie naar het nieuwe pensioenstelsel verstoren.

 

Een stijgende renteomgeving, een nieuw pensioenstelsel en het invaren hiernaartoe, maken de UFR methodiek nauwelijks nog verdedigbaar en bieden voldoende redenen om de methodiek geheel af te schaffen.

 

Lees meer in de Update Pensioentransitie over UFR/Marktrente  (pdf).