Vermogensbeheerders, pensioenfondsen en verzekeraars roepen farmaceuten op tot internationale samenwerking bij bestrijding coronavirus

 

Zeist, 16 april 2020


Een omvangrijke groep investeerders uit binnen- en buitenland roept de farmaceutische industrie op tot internationale samenwerking bij de bestrijding van het coronavirus. Onder aanvoering van vermogensbeheerder Achmea Investment Management is daartoe een Investor Statement opgesteld. De komende dagen ontvangen farmaciebedrijven een brief waarin ze wordt gevraagd de handen ineen te slaan en het maximale te doen om de verspreiding van het virus en de gevolgen daarvan tot het uiterste te minimaliseren.

Naast Achmea Investment Management bestaat de groep onder andere uit: Actiam, a.s.r., Gothaer, MN, Nordea, ONVZ, PGGM, PME, Robeco en SPH, het pensioenfonds voor huisartsen. In totaal hebben zich meer dan 40 investeerders bij het initiatief aangesloten (vermogensbeheerders, pensioenfondsen en verzekeraars). De gehele groep vertegenwoordigt een totaal vermogen van €1.900 miljard.

 

Financiële motieven zijn nu ondergeschikt
De vermogensbeheerders en pensioenfondsen constateren dat er veel initiatieven zijn vanuit de farmaceutische industrie om het coronavirus te beteugelen. Tegelijkertijd moeten zij helaas vaststellen dat er ook voorbeelden zijn dat financiële en concurrentiële overwegingen op de korte termijn te dominant zijn. Dit doet afbreuk aan de optimale bestrijding van het virus. Deze groep van betrokken aandeelhouders vindt dat financiële overwegingen op dit moment ondergeschikt moeten worden gemaakt aan de wereldwijde uitdaging om het coronavirus zo snel mogelijk onder controle te krijgen.

 

Bekijk het persbericht (Nederlandstalig)
Bekijk hier de integrale tekst van het investor statement (Engelstalig)
Click for press release