Het Achmea paraplu fonds A verandert

 

Zeist, 27 maart 2023


Op 28 april 2023 veranderen wij het beleggingsbeleid van 3 mixfondsen en het bedrijfsobligatiefonds. En passen wij het prospectus aan van Achmea paraplu fonds A. Ook komt er een nieuw beleggingsfonds bij.

 

We passen het beleggingsbeleid van het Bedrijfsobligaties fonds aan
Het Achmea investment grade bedrijfsobligaties fonds A gaat beleggen in het Achmea IM Euro Corporate Bond Fund. In plaats van in het Achmea IM Investment Grade Credit Pool EUR Hedged. Na de aanpassing ligt de focus op investment grade bedrijfsobligaties die in euro worden uitgegeven. Ook de benchmark verandert daardoor.

 

We voegen groene obligaties toe en veranderen de samenstelling van 3 mixfondsen
De mixfondsen Voorzichtig, Gemiddeld en Ambitieus gaan ook beleggen in groene obligaties. En we voegen vastgoed toe aan mixfonds Voorzichtig. In de tabel staan alle aanpassingen:

tabel

 

De bandbreedte van de verschillende soorten beleggingen in de mixfondsen en de aanpassingen van de benchmarks, kunt u vanaf 28 april 2023 lezen in het aangepaste prospectus.

 

Er komt een nieuw fonds bij: Achmea opkomende markten aandelen fonds A
Beleggingen in opkomende markten aandelen kennen we al als onderdeel van de mixfondsen. Het nieuwe fonds belegt alleen in opkomende markten aandelen. Via het Achmea IM Emerging Markets Equity Fund. Dat belegt vooral in aandelen van instellingen met een hoofdvestiging in opkomende landen. Daarbij gaat het om aandelen in lokale valuta met een notering aan een beurs of handelsplatform.

Eind mei is het nieuwe fonds beschikbaar in Mijn Centraal Beheer en de Centraal Beheer App.

 

Er zijn nog meer veranderingen in het prospectus
De belangrijkste zijn:

•  De mixfondsen en de beleggingsfondsen van Achmea paraplu fonds A kunnen niet langer beleggen in het Achmea IM Euro Money Market Fund.

•  We passen volgordes van de risico’s aan. En we voegen aan de mixfondsen Voorzichtig, Gemiddeld en Ambitieus het risico toe dat groene obligaties toch niet groen zijn (green washing). Toekomstige wetgeving maakt dit risico misschien overbodig of in ieder geval kleiner. Nu geldt er nog geen bescherming en verlagen we dit risico door actief te beoordelen. En strenge eisen te stellen aan groene obligaties, voordat deze worden toegelaten als belegging in het Achmea IM Green Bond Fund.

•  We passen van de gewijzigde fondsen de wettelijk verplichte bijlagen aan die gaan over de ecologische en/of sociale kenmerken van de fondsen. En van het nieuwe opkomende markten aandelen fonds publiceren we deze kenmerken in een nieuwe bijlage in het prospectus.

 

Wij passen het prospectus aan op 28 april 2023
We publiceren het nieuwe prospectus op 28 april 2023 op onze website(s). U vindt het bij de voorwaarden en formulieren. Hierover brengen wij geen apart nieuwsbericht uit. De Autoriteit Financiële Markten is over de aanpassingen geïnformeerd.

 

Bent u het niet eens met de aanpassingen?
Beleggers in de beleggingsfondsen van Centraal Beheer kunnen op elk moment hun beleggingen verkopen. Wilt u dat doen vóór het nieuwe prospectus ingaat? Dat kan tot 27 april via Mijn Centraal Beheer of de Centraal Beheer App.

 

Zeist, 27 maart 2023
Achmea Investment Management B.V., beheerder van Achmea paraplu fonds A
De directie