Prospectus Achmea paraplu fonds A verandert door aanscherping uitsluitingsbeleid landen

 

Zeist, 29 augustus 2022


Op 30 september 2022 passen wij het prospectus aan van Achmea paraplu fonds A. De aanpassing heeft te maken met het aanscherpen van het uitsluitingsbeleid, waardoor meer landen worden uitgesloten.

 

We sluiten meer landen uit

Op 7 juli 2022 maakten wij bekend meer landen uit te gaan sluiten. De beleggingsfondsen onder beheer van Achmea Investment Management (Achmea IM) beleggen conform het MVB-beleid niet langer in staatsobligaties die zijn uitgegeven door landen waar mensenrechten op structurele basis worden geschonden, zoals in Qatar en China. Bedrijven in die landen waar het uitgesloten land een meerderheidsbelang heeft, zijn ook uitgesloten van belegging.

 

De wijziging om meer landen uit te sluiten, raakt voornamelijk de beleggingen in opkomende markten waar de mixfondsen Voorzichtig, Gemiddeld, Ambitieus en Zeer Ambitieus (hierna samen genoemd de mixfondsen) deels in beleggen. In hoofdstuk 2 van het aanvullend prospectus leest u voor welk deel onze mixfondsen beleggen in opkomende markten. In hoofdstuk 5 van het aanvullend prospectus leest u dat het gaat om de beleggingen van de hierna genoemde beleggingsfondsen waar de mixfondsen in beleggen:

•  Achmea IM (HC) Emerging Markets Debt Fund EUR hedged

•  Achmea IM Emerging Market Equity Fund

 

Voor vergelijkingsdoelstellingen en het bepalen van het beleggingsuniversum wordt de bestaande benchmark van deze beleggingsfondsen en van de mixfondsen niet aangepast. Bij het uitvoerend vermogensbeheer wordt de benchmark zo goed mogelijk gevolgd, met inachtneming van de aanpassing van het beleggingsuniversum die ontstaat door toepassing van het verantwoord beleggingsbeleid. De rendementen van de mixfondsen kunnen hierdoor gaan afwijken van het benchmarkrendement.

 

Wij publiceren op 30 september 2022 de nieuwe uitsluitingenlijst op achmeainvestmentmanagement.nl/particulier/mvb.

 

De Lopende kosten van de mixfondsen veranderen niet door de aanpassingen. Wel wijzigt de onderverdeling van de Lopende kosten. Deze wijziging is zichtbaar in het inlegvel van het aanvullend prospectus van 30 september 2022. De risicometers van de mixfondsen blijven hetzelfde.

 

Wij passen het prospectus aan op 30 september 2022

We publiceren het nieuwe prospectus op 30 september 2022 op onze website(s). U vindt het bij de voorwaarden en formulieren op centraalbeheer.nl. Hierover brengen wij geen apart nieuwsbericht uit. We informeren de Autoriteit Financiële Markten over deze verandering.

 

Bent u het niet eens met de aanpassing?

Beleggers in de beleggingsfondsen van Centraal Beheer kunnen op elk moment hun beleggingen verkopen. Wilt u dat doen vóór het nieuwe prospectus ingaat? Dat kan tot 29 september 2022 14.30 uur via Mijn Centraal Beheer of de Centraal Beheer App.

 

Zeist, 29 augustus 2022
Achmea Investment Management B.V., beheerder van Achmea paraplu fonds A
De directie