Prospectus Achmea paraplu fonds A verandert

 

Zeist, 29 april 2022


Op 1 juni 2022 passen wij het prospectus aan van Achmea paraplu fonds A. De aanpassing heeft te maken met een aanscherping van onze klimaatdoelstelling op CO2-gebied. Ook wijzigt het prospectus op enkele andere punten.

 

Vermindering CO2-uitstoot
Klimaatverandering brengt grote maatschappelijke risico’s met zich mee. Achmea IM wil actief bijdragen aan de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen (energietransitie). Wij hanteren daarom aangepaste doelstellingen voor de fondsen die (deels) beleggen in aandelen:

 

• Wij willen in 2030 in de aandelenportefeuille minimaal 50% vermindering van de CO2-uitstoot ten opzichte van eind 2020. Dit realiseren wij door een gemiddelde afname van 7% per jaar.

 

• We willen uiterlijk in 2050 een klimaatneutrale aandelenportefeuille beheren om op lange termijn de doelstellingen van het Akkoord van Parijs uit 2015 te behalen.

 

We willen onze doelstellingen bereiken door het beperken van de uitstoot van broeikasgassen door de ondernemingen waarin we beleggen. Dit combineren wij met aanpassingen in de portefeuille. Ook moedigen we bedrijven waarin we investeren aan om de energietransitie te maken. Ondernemingen in sectoren waar het meeste CO2 vrijkomt, beoordelen we regelmatig op hun transitieplannen en de voortgang daarin. Afhankelijk van de uitkomst gaan we in gesprek om op verbetering aan te dringen. Ook willen we dat het commitment van de onderneming aan het transitiepad wordt verankerd in het beloningsbeleid van het bestuur.

 

Andere aanpassingen
De belangrijkste zijn:

 

• Het is verduidelijkt dat de ondernemingen waarin wordt belegd moeten voldoen aan de praktijken van goed bestuur.

• Het hoofdstuk risicomanagement is geactualiseerd.

• De 3 belangrijkste duurzaamheidsrisico’s zijn per fonds aangegeven en de uitleg ervan is verduidelijkt.

 

Wij passen het prospectus aan op 1 juni 2022
We publiceren het nieuwe prospectus op 1 juni 2022 op onze website(s). U vindt het bij de voorwaarden en formulieren op centraalbeheer.nl. Hierover brengen wij geen apart nieuwsbericht uit. We informeren de Autoriteit Financiële Markten over deze verandering.

 

Bent u het niet eens met de aanpassing?
Beleggers in de beleggingsfondsen van Centraal Beheer kunnen op elk moment hun beleggingen verkopen. Wilt u dat doen vóór het nieuwe prospectus ingaat? Dat kan tot 31 mei 2022 14:30 uur via Mijn Centraal Beheer of de Centraal Beheer App.

 

Zeist, 29 april 2022
Achmea Investment Management B.V., beheerder van Achmea paraplu fonds A
De directie