De oorlog in Oekraïne en uw beleggingen

 

Zeist, 28 februari 2022


Rusland is Oekraïne binnengevallen. Een actie waar lange tijd voor werd gevreesd. Deze militaire stap heeft niet alleen grote gevolgen voor Oekraïne en haar inwoners, maar ook voor de rest van de wereld. Zo openden Europese beurzen afgelopen donderdag fors lager. Dit is natuurlijk veel minder belangrijk dan het menselijk leed wat er is. Toch staan wij ook stil bij wat deze situatie kan betekenen voor uw beleggingen.

 

Onrust zorgt voor koersschommelingen
Als u naar uw beleggingen keek, viel het u vast op dat de koersen schommelden. Bij een daling is dat even schrikken. Maar de markten kunnen ook (snel) weer herstellen. We zagen bijvoorbeeld afgelopen vrijdag alweer een licht herstel bij de opening van de Europese beurs. De ervaring leert dat er na een schrikreactie na het uitbreken van een oorlog, vaak een herstel op gang komt op aandelenmarkten.

 

Focus op de lange termijn
Koersdalingen horen bij beleggen en zijn heel normaal. Het is de kunst om niet in paniek te verkopen. Als we in de afgelopen 100 jaar op de beurs 1 ding leerden, dan is het dat crises bij beleggen horen. Soms kwam het herstel heel vlot. En een andere keer duurde het langer. Maar uiteindelijk gingen de koersen altijd weer omhoog. Focus daarom op de lange termijn.

 

De gouden regels van beleggen gelden altijd
Wij mogen u niet adviseren. We kunnen u wel handvatten geven. Zoals onze gouden regels voor beleggen. Daarin staat onder meer dat u zich beter niet kunt laten leiden door emoties. Dan maakt u verkeerde keuzes en onnodige kosten. Soms kan het helpen om uzelf af te vragen hoe de situatie er over 1 of 2 jaar uit zal zien.

 

Onze experts volgen het nieuws op de voet
Onze beleggingsexperts volgen de situatie rondom de oorlog in Oekraïne. En wat dit doet met uw beleggingsfonds(en). We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen op de beurs.

 

Zeist, 28 februari 2022
Achmea Investment Management B.V., beheerder van Achmea paraplu fonds A
De directie