Professionele belegger

De informatie en documenten op deze website zijn enkel bedoeld voor professionele beleggers. Met professionele beleggers (en hun intermediairs of consultants) worden die partijen bedoeld die voldoen aan de definitie van professionele belegger, institutionele belegger en/of gekwalificeerde belegger zoals opgenomen in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.
Door deze disclaimer te accepteren gaat u akkoord met de inhoud van deze disclaimer en verklaart u een professionele belegger, een gekwalificeerde belegger, dan wel een institutionele belegger te zijn zoals gedefinieerd in de Wet op het financieel toezicht.   
Deze disclaimer geldt als aanvulling op de Algemene disclaimer Achmea Investment Management B.V. (https://www.achmeainvestmentmanagement.nl/disclaimer). Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

Mind the spread

De impact en mogelijkheden van swapspreads

AIM afbeelding beeldschermen beurs

 

Pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen houden over het algemeen zowel obligaties als swaps aan in hun vastrentende portefeuilles. Het verschil in rentes daartussen is de swapspread.

 

Dat swapspreads bewegen is van belang voor een pensioenfonds of verzekeringsmaatschappij omdat de verplichtingen van deze fondsen (in Nederland) worden gewaardeerd alsof het alleen maar swapinstrumenten zijn. Bewegingen van swapspreads kunnen daarom een grote impact hebben op het rendement van een portefeuille. Swapspreads kunnen ingezet worden als extra rendementsdrijver binnen het actieve beheer van portefeuilles. Ze bieden de mogelijkheid, middels een risicoallocatie (als we een marktkans onderkennen), om de diversificatie en stabiliteit van de outperformance te vergroten.

 

Wel is het zo dat bewegingen van swapspreads een grote impact kunnen hebben op de effectiviteit van de afdekking en dus het rendement. Het moet dan ook een bewuste keuze zijn hoe portefeuilles met de allocaties naar obligaties en swaps omgaan. Een duidelijke visie op de veranderingen en verwachtingen in de swapspread kan helpen om kansen te benutten.

 

Meer hierover in de kwartaalupdate LDI/Staatsobligaties Q4 2021.

 

Afbeelding kwartaalupdate LDI Staatsobligaties Q4-2021